Veelgestelde vragen

Waar gaat het bij Werk en Waarde om?

Werk en Waarde wil bijdragen aan gunstige omstandigheden in de samenleving en op de werkvloer voor de bloei van uitzonderlijk talent. Werk en Waarde doet dit op verschillende manieren: door coaching en identiteitsversterking (zowel individueel als met groepen), door het uitvoeren van de KernTalentenanalyse, door lezingen, workshops en kennisoverdracht via verschillende media, en tenslotte door bemiddeling en advies in individuele werksituaties (dit laatste alleen in combinatie met een coachingstraject). In 2019 is hier het boek ‘Uitzonderlijk Talent, Gids voor hoogbegaafden, uitvinders en andere vreemde vogels’ bijgekomen.

Is Werk en Waarde gecertificeerd?

Frans Corten is al meer dan 10 jaar op c-niveau gecertificeerd bij het CMI. Dit is een stevige inhoudelijke kwaliteitswaarborg voor loopbaanprofessionals, die te maken heeft met opleiding, ervaring en professionaliteit. Het is beslist meer dan een formaliteit en het gaat over inhoudelijke zaken, persoonlijke ontwikkeling en de bijdrage aan de ontwikkeling van het loopbaanvak.

Hoe is het om in deze tijd werk te vinden?

Kort samengevat: voor vreemde vogels is het vinden van een baan vaak nog lastig. Zie ook Leren en Werken, overheidswebsite over scholingssubsidie en het verwerven van erkenning van verworven competenties.

Veel cliënten van Werk en Waarde starten een eigen bedrijf. Er komt steeds meer aandacht voor de positie van ZZP-ers. Zowel bij opdrachtgevers als bij de politiek. Daar liggen veel kansen voor vreemde vogels. De KernTalenten zijn hiervoor een heel goede start.

Waarom wordt de telefoon niet altijd opgenomen?

Werk en Waarde heeft geen abonnement op een secretaresseservice, die immers niet veel meer kan melden dan ‘dat de heer Corten nu niet bereikbaar is’. Gevolg is dat je vaak beter kan mailen dan bellen, tenzij het dringend is (afzeggen afspraak of vertraging). Mailen is voor mij praktischer en ik kan op elk moment antwoorden. Als aansluitend telefonisch contact nodig is, kiezen we daarvoor een goed moment. De mobiele telefoon gebruik ik alleen op afspraak. Als ik met een cliënt in gesprek ben, is al mijn aandacht voor de cliënt. Ik kan ook mails lezen als ik in de trein zit, maar bellen is dan niet fijn.

Wat gebeurt er in een voorgesprek en wat kost het?

Een voorgesprek met probleemanalyse kost sinds 2012 voor particulieren 242 euro (incl. 21% BTW). Voor overige cliënten geldt een tarief van 300 euro excl. BTW. Het gesprek duurt anderhalf uur tot maximaal twee uur. Je krijgt na afloop een factuur mee. In het voorgesprek gaan we direct aan het werk. We onderzoeken de kern van je vraag, en de wijze waarop je aan de vraag kan gaan werken. Je ervaart ter plekke mijn werkwijze. Zo weet je echt waar je voor kiest. Ter voorbereiding ontvang ik graag je cv (liefst uitgebreid met vakantiebanen en hobby’s e.d.) en iets over je persoonlijke vraag.

Ik raad je aan om mijn verschillende artikelen tevoren te bekijken. Je kunt dan gerichte vragen stellen en de tijd goed besteden. Na het voorgesprek ben je geheel vrij om al dan niet verder te gaan en b.v. een coachingsplan te laten opstellen. Dit doen wij dan gezamenlijk. Met dit plan kun je je werkgever vragen bij te dragen aan de financiering. Dit lukt vaker dan je denkt. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Een voorgesprek met probleemanalyse is intensief en zet vaak veel in beweging. Het is een goed idee om na afloop zelf nog een wandeling langs de IJssel te maken of ergens op een terrasje te gaan zitten. Stap in elk geval niet gelijk in de auto naar de volgende afspraak!

Ik heb een voorgesprek gehad, hoe gaat het nu verder?

Laat het besprokene eens rustig bezinken en kijk wat het met je doet. Geeft het je vertrouwen voor de toekomst? Heb je er zin in, ook al is het misschien moeilijk en wordt er veel inzet van je verwacht? Bespreek het eens met je partner of een goede vriend(in). Als je verder wil, stuur mij dan een mailtje met daarin wat jij graag wil, dat het traject jou gaat opleveren. In principe hebben we dat al samen besproken, maar het is een goede start als jij het nog eens in je eigen woorden formuleert. Schrijf een verhaal in plaats van een lijstje met punten. Bekommer je niet over stijl of woordkeuze. Dat komt later wel. Ik maak om jouw stukje heen een plan van aanpak met kostenbegroting. Vervolgens mailen we een paar keer tot het helemaal naar je zin is. Daarna stap je ermee naar je leidinggevende.

Als je voor een ander bureau kiest voor je traject, is dat natuurlijk prima, en het is aardig als je het me even laat weten. Ik geef cliënten alle tijd en ruimte om over hun beslissing na te denken, en bel alleen in uitzonderlijke gevallen na. Jij bent degene die na het voorgesprek het initiatief neemt! Ook als je achteraf nog vragen hebt, kan je altijd mailen.

Hoe vaak vinden de bijeenkomsten plaats?

Meestal zetten de bijeenkomsten zoveel in beweging, dat er voor vier weken werk te doen is. Voor sommige huiswerkopdrachten heb je minstens twee weken nodig. De meeste cliënten komen eens in de 4 weken. Later in het traject wordt de frequentie meestal lager. Een gesprek per 4 weken met huiswerkbegeleiding tussendoor is effectiever gebleken dan twee gesprekken. Bovendien is het het voordeliger en het bespaart de cliënt reistijd.

Kunnen afspraken ook op mijn werk plaatsvinden?

In haast elk traject waar een werkgever bij betrokken is, wordt minstens een afspraak aldaar gemaakt, bij een langer traject zelfs twee. Er worden dan door mij reiskosten in rekening gebracht, maar geen reistijd. Naar wens kan een en ander gecombineerd worden met een (wandelend) voor- en nagesprek. Wil je meer gesprekken hebben in je woon- of werkplaats? Dit heeft niet mijn voorkeur, maar deze vraag bereikt mij de laatste tijd steeds vaker, dus ik heb daar een oplossing voor bedacht: het kan in overleg (indien een rustige en ‘veilige’ plek ter beschikking is), en dan breng ik (naast de reiskosten) per reisuur 50 euro excl. BTW in rekening. De reistijd wordt berekend per OV vanaf station Vorden, volgens de snelst mogelijke route, naar beneden afgerond op volle kwartieren.

Ik herken me in het profiel, weet ik dan zeker dat Werk en Waarde mij goed kan begeleiden?

Als je jezelf herkent in het profiel van Werk en Waarde, is er een grote kans dat de juiste expertise daar voor jou beschikbaar is. Bij coaching is de persoonlijke component, of het “klikt” echter minstens zo belangrijk, en dat staat hier los van. Dat kun je het beste bepalen in een persoonlijke kennismaking (oriënterend gesprek + probleemanalyse, zie boven). We kunnen ook eerst even bellen of je kan langskomen voor een kennismaking van een half uurtje met de persoon Frans Corten.

Moet je hoogbegaafd zijn om klant te kunnen worden?

Nee hoor, gelukkig niet (-; Alle klanten die zich in het profiel herkennen zijn welkom. De hoogte van de vooropleiding speelt ook geen rol. Wel is het zo dat cliënten die niet tot de specifieke doelgroep behoren, meer keuze hebben in het coachingsaanbod. Zij kunnen soms dichter bij huis bij een collega terecht. Maar voor de specifieke doelgroepen is het aanbod elders in het land beperkt, zeker als je een gecertificeerd loopbaanadviseur zoekt.

Hebben hoogbegaafden een ander traject nodig?

Daar is geen kort antwoord op mogelijk. Lees de verschillende artikelen!

Hoe weet ik of een coach geschikt voor mij is?

Zeker als je je in een ‘vreemde vogel’ herkent, is het raadzaam na te gaan of de coach daarvoor gekwalificeerd en gemotiveerd is. Als dat het geval is, is de persoonlijke factor nog van groot belang. Klikt het tussen jullie beiden? En dit staat los van de kwaliteiten van de coach of de aard van je vraag. Zorg daarom dat je de coach altijd zelf uitgebreid kunt ontmoeten en laat je bij een groter bureau niet ‘afschepen’ door een accountmanager, die zelf het traject niet begeleidt.

Zijn er soortgelijke coaches in de buurt van mijn woonplaats?

Kort gezegd: als je niet bij Vorden of Neede in de buurt woont: nee. De expertise en aanpak van Werk en Waarde is uniek, net zoals jouw cv en jouw vraag uniek zijn. Je kunt bijvoorbeeld op de website hoogbegaafd-en-werk.nl nagaan of er gespecialiseerde coaches in je omgeving zijn. Hun werkwijze zal echter verschillen. Bovendien zijn de meesten niet gecertificeerd als loopbaanadviseur.

Waar komen de cliënten van Werk en Waarde vandaan?

De cliënten komen uit het hele land. Van de kop van Noord-Holland tot aan Maastricht en van Zeeland tot aan Leeuwarden. De reistijd kan goed dienen om afstand te nemen en te reflecteren op het gesprek. Als je van ver komt, houden we daar rekening mee bij het maken van een afspraak. Veel cliënten combineren een sessie met een dagje Vorden / Neede en omgeving. In Vorden zijn maar liefst acht kastelen.

Hoe vinden rapportages aan de werkgever plaats?

Als er afspraken over rapportages worden gemaakt, gaan deze altijd ofwel schriftelijk via jou (de cliënt), ofwel in een persoonlijk gesprek met jou erbij. Het komt het coachingstraject vaak ten goede als er halverwege het traject zo’n gesprek wordt ingebouwd. En in een eindbespreking kunnen de resultaten nog eens op een rij worden gezet. Wij hebben altijd een voorbespreking vooraf, zodat wij onze inbreng op elkaar kunnen afstemmen.

Hoe lang duurt een wandeling?

In bijna elk loopbaan- of coachingtraject wordt een coachingswandeling ingepland, om een goede vertrouwensbasis te creëren. Een wandeling duurt in principe drie tot vier uur. Maar dit kan ook langer zijn, afhankelijk van de route die jij gaandeweg kiest. Zorg, om optimaal te profiteren van de wandeling, dat je rustig aankomt door de heenreis royaal te plannen. Ook raad ik aan om daarna geen afspraken of verplichtingen te plannen. Je kan dan alle tijd nemen die je wil om alles rustig te laten bezinken. De wandelingen vinden meestal plaats vanuit mijn retraitehuisje bij Gelselaar (onder Diepenheim).
Tijdens de wandeling gaat het niet om de afgelegde afstand, maar om de beleving. Meestal lopen we een kilometer of 5-6. Maar soms ook het dubbele.

Wat moet ik meenemen tijdens een wandeling?

Geschikte kleding (liefst in laagjes) voor het te verwachten weer, b.v. een regenjas of een klein parapluutje. Goede wandelschoenen. Verder bescherming tegen de zon. En iets te eten en te drinken. Een klein notitieboekje is handig, evenals een rugzakje om alles in te doen. Een licht zitmatje is ook een goed idee.

En wat als het slecht weer wordt?

Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel….! Maar bij extreem slecht weer korten we de wandeling in en zetten we het gesprek b.v. op mijn kantoor voort.

Wat kost een traject gemiddeld?

Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden. De meeste trajecten hebben een omvang van tussen de 6 en de 12 eenheden. Maar ook alleen een KernTalentenanalyse met een toekomstgericht gesprek kan al voldoende zijn. Dit heeft met de aard van de vraag te maken, het doel van het traject (een communicatieprobleem oplossen, de motivatie in je baan hervinden, een geheel nieuwe baan vinden, een geheel nieuwe richting vinden, enz.) en het aantal benodigde voortgangsgesprekken met je baas. Ik maak graag in een voorgesprek/ probleemanalyse een persoonlijke inschatting voor je. Overigens kun je het traject eerder stoppen als je klaar bent, of onvoldoende profijt ervaart van de coaching. In dat geval eindigt het traject met een (betaald) terugkijkgesprek, om het geheel voor beide partijen goed af te sluiten. Indien je dan nog steeds wil stoppen, wordt het resterend budget teruggeboekt aan de opdrachtgever.

Welke tarieven hanteert Werk en Waarde?

Werk en Waarde declareert in de meeste trajecten per eenheid. Het bedrag per eenheid is vanaf 1 januari 2012 440 euro. Een eenheid bestaat uit 3 uur cliënttijd: ca. 2 uur daarvan wordt besteed aan actieve coaching, ca. 1 uur aan begeleiding op afstand, zoals bestuderen van het huiswerk en verslagen, korte vragen tussendoor per mail, enz. Een coachingswandeling is gelijk aan twee eenheden. Alle zakelijke tarieven zijn exclusief 21% BTW.

Voor executive coaching gelden andere voorwaarden en tarieven. Bij executive coaching kunt u b.v. bijeenkomsten een jaar vooruit reserveren op een geschikte plek van uw keuze.

Voor begeleiding van medewerkers in loonschalen rond het minimumloon geldt een verlaagd tarief van 380 euro, exclusief BTW.

Voor particulieren is het tarief 363 euro per eenheid, inclusief 21% BTW. Dit tarief geldt alleen als vergoeding door de werkgever, of uit een afscheidsregeling van de werkgever, niet mogelijk is. Overigens zijn loopbaancoachingskosten voor particulieren tot en met 2020 als studiekosten aftrekbaar van de belasting. Er geldt wel een drempel.

Voor eenmanszaken geldt een bedrag van 360 euro per eenheid, exclusief BTW, tenzij je eigen uurtarief hoger is. Dan gelden de normale tarieven voor bedrijven en organisaties.

Overeengekomen tarieven in een coachingsplan blijven gelden, binnen de tijdsduur die voor het traject is overeengekomen. Binnen een traject zijn er dus geen tussentijdse verhogingen, tenzij het BTW-tarief verhoogd wordt. Indien het traject langer duurt dan overeengekomen, worden per geval nadere afspraken gemaakt.

Waarom is een voorgesprek niet gratis, zoals bij sommige andere bureaus?

Dit heeft te maken met mijn speciale doelgroep, die specifiek maatwerk vraagt. Een standaard voorgesprek heeft meestal weinig zin, dat geeft de cliënt alleen informatie over wat hij of zij al wist van de informatie op deze zeer uitgebreide website. Het alternatief, maatwerk d.m.v. een individuele probleemanalyse, kost echter een flinke investering van mijzelf in tijd en energie. Ik kan mijn unieke expertise daarom helaas niet gratis aanbieden, ik zou er mijn week mee kunnen vullen… Overigens is het al meermalen voorgekomen dat in één gesprek de cliënt voldoende wist om zelf verder te kunnen. Een voorgesprek/ probleemanalyse bij Werk en Waarde is geen bedrijfspresentatie, en ook geen invullen van formulieren, maar het gaat over jouw verhaal en jouw vragen!

Wat wel mogelijk is, is een telefoonafspraak of een kosteloos kennismakingsgesprek in Vorden van een half uur. Dit geeft jou de mogelijkheid om meer te weten te komen over de persoon Frans Corten en of het naar jouw en mijn idee voldoende klikt. In zo’n gesprek kan ik echter nog niet bepalen welke werkwijze voor jou passend is en hoe groot de kans is dat een eventueel traject volgens jouw doelstellingen gaat slagen. Daarvoor is dan alsnog een probleemanalyse nodig.

Waarom is goede coaching zo duur?

De gehanteerde tarieven zijn ongeveer het dubbele van bijvoorbeeld een wasmachinereparateur. Goede maatwerkcoaching is zo intensief, dat in elk geval ikzelf niet meer dan 16 uur per week kan coachen. De andere tijd heb ik nodig voor mijn eigen ontwikkeling en opleiding, overleg met collega’s, afstand nemen enzovoort. Ook van die uren profiteer je mee. Toch zijn er wel eens goede coaches die lagere tarieven hanteren. Vaak is dat omdat hun partner dan kostwinner is, of zij een of ander pensioen genieten. Dan heb je mazzel!

Een heel praktische vraag: ik heb een concept-coachingsplan van Werk en Waarde gekregen, maar ik kan mijn wijzigingen niet opslaan.

Kennelijk heb je het als ‘alleen-lezen’ bestand geopend. Geef het een iets andere naam en je kan de wijzigingen in het plan opslaan en de aangepaste versie naar mij terugsturen.

Leuk al die artikelen, maar hoe zit dat met mijn privacy?

Vertrouwelijkheid en privacy zijn voor mij vanzelfsprekend en ik ben daar heel secuur op. Thuissituaties of problematieken van cliënten gebruik ik nooit zonder hun toestemming, en dan nog altijd geanonimiseerd en aangepast. Veel klanten zijn namelijk zó bijzonder, dat een combinatie van CV-kenmerken ze vaak al persoonlijk herkenbaar maakt. En daar hou ik altijd rekening mee, ook als ze toestemming gegeven hebben. Ik heb geen geautomatiseerd cliëntenbestand, dus dat kan ook niet op straat belanden. Ik doe niemand mededelingen over de inhoud van een traject, hooguit over de voortgang in algemene zin als het de opdrachtgever betreft. Alleen het feit dat ik je ken via mijn bedrijf kan ik niet altijd verzwijgen, omdat het daar alleen maar geheimzinnig van wordt. En als iemand doorvraagt zeg ik dat ‘wij wel eens een gesprek hebben gevoerd’. Zie ook de privacyverklaring van Werk en Waarde.