Praktijkopleiding Coachen van Uitzonderlijke Talenten

Praktijkopleiding Coachen van Uitzonderlijke Talenten,
waaronder hoogbegaafden. Hoe begeleid je ze in leven en loopbaan?

Door Frans Corten

In deze opleiding deel ik alle kennis en wijsheid die ik de afgelopen 25 jaar heb opgedaan over methoden die werken bij hoogbegaafden. De nauwkeurigheid van waarnemen waar je cliënt in het proces is en het checken van de communicatie op verschillende niveaus is een belangrijke basis.

Voor het leren afnemen van een kerntalentenanalyse is er een eigen opleiding, die als vervolg op deze praktijkopleiding gevolgd kan worden (of die je al gedaan hebt). De inhoud van een kerntalentenanalyse valt niet binnen deze opleiding (i.v.m. copyright CoreTalents). Wel het globaal interpreteren van de uitslag van een analyse bij een ander. Het is gewenst dat je je eigen kerntalenten in elk geval kent (b.v. via een kerntalentenontdekking) en beide boeken van Danielle Krekels grotendeels hebt gelezen.

Doel van de opleiding: leren om op een manier die bij jou past uitzonderlijke talenten in hun kracht zetten, een thuisgevoel te geven en hen leren van daaruit overtuigend te communiceren en hen te helpen om in verbinding een bestemming te vinden in de wereld. Nevendoel: jezelf als coach met je eigen aanbod stevig in de wereld zetten en hierbij goed in balans te blijven.

 1. Zelfselectie van je cliënten. Hoe zet je je aanbod neer? Eigen verantwoordelijkheid als principe. Waarop letten in het eerste contact? Onderscheiden van uitzonderlijk talent en ‘echte’ persoonlijkheidsstoornis. Misdiagnoses.
 2. Doelstelling, wekkende vraag. Leven met een vraag. Niveaus van kijken.
 3. Voorbereiding: CV en trotsmomenten. Dierbare voorwerpen. Wat haal je hieruit?
 4. Gevoelsbasis leggen in coachingswandeling. Waarnemen op meer niveaus: steen, plant, dier, mens. Keuzes maken, afstemmen. Het toeval helpen. Betekenis geven.
 5. Onderzoeken van levensverhaal. Levenslijn. Respectvol bespreken.
 6. Oefenen met herkennen van voorkeuren. Collage.
 7. Onderzoeken van communicatiepatronen. Drieluik.
 8. Uitdrukken van plek in de samenleving. Wapenschild. Omgaan met heilig materiaal.
 9. Toekomstbeelden verkennen.
 10. Interpretatie van kerntalenten (uit analyse van een erkend analist).
 11. Plan van aanpak maken.
 12. Energiebalans in de gaten houden. Samenwerken met (mogelijke) subtiele energieën.
 13. Hulpbronnen in de omgeving. Ondersteunende activiteiten. Soulmates.

Aanpak

De 4-6 deelnemers ondergaan en maken alle opdrachten eerst zelf. Dit bespreken we en we reflecteren op het proces vanuit beide posities. Daarna gaan de deelnemers deze opdracht oefenen met eigen proef-cliënten. En dan kijken we daar gezamenlijk op terug.

Iedereen krijgt de gelegenheid om een eigen methode of techniek die bij deze opleiding past, met de groep te delen.

De opleiding sluit af met een meesterproef, die afgestemd is op het eigen leerpad.

Daarna volgen desgewenst drie individuele coachingssessies om je eigen profiel stevig neer te zetten en je eigen keuze te maken uit het aangeboden materiaal. Indien gewenst wordt een supervisiegroep opgezet.

Locatie: Vorden en Neede.

Duur: 1 jaar, 12 dagen, waarvan tweemaal twee aaneengesloten. B&B op eigen kosten.
Prijs circa € 5500 excl. btw. Eerste keer voorjaar 2024.

Wil je meer weten? Mail gerust.

Opleiding kerntalentenanalyse

Frans Corten is erkend kerntalenten-trainer en heeft vanaf 2013 jarenlang de Nederlandse opleiding voor kerntalenten-analisten verzorgd onder auspiciën van Core Talents Tienen (B). Hij heeft bijna 40 kerntalenten-analisten opgeleid. De opleiding wordt nu verzorgd door andere trainers, kijk op www.coretalents.eu.