menu  
  zoeken  
  contact    


nieuws en wetenswaardigheden

Boek Uitzonderlijk Talent verscheen in maart 2019

Mijn eerste boek is klaar! Uitzonderlijk talent. Gids voor hoogbegaafden, uitvinders en andere vreemde vogels. Het gaat over hoe mensen met uitzonderlijke talenten hun weg kunnen vinden in leven en werk. Het is niet gemakkelijk als je talent niet goed past in de gebruikelijke structuren. Toch heeft de maatschappij deze talenten heel hard nodig: bijvoorbeeld om problemen op te lossen waar de gevestigde orde niet uitkomt.

Caroline van der Post deed de tekstredactie en met haar maakte ik de hoofdopzet. Marije van der Sande en Gérard Schiphorst maakten de illustraties. Elsbeth Volker ontwierp de lay-out. Vele meelezers gaven reacties en haalden er fouten uit. Het was een fantastisch creatief team.

 

Je kan veel meer lezen en bestellen op de speciale boekwebsite www.UitzonderlijkTalent.nl.congres Hoogbegaafd van 0 tot 100
Op 8 maart 2019 gaf ik samen met Desirée Houkema een workshop 'Creatief leren leven'. Georganiseerd door IHBV en www.novilo.nl Op dit congres werd mijn boek gelanceerd.


15 jaar Hoogbegaafd en Werk: symposium op 11 maart 2017 in Amsterdam
Ons artikel uit 2002 in het Tijdschrift voor bedrijfsartsen heeft veel in beweging gezet. Niet alleen vele honderden reacties van ontroering en herkenning, maar ook een gestage nawerking waardoor hoogbegaafdheid bij volwassenen nu een serieus onderwerp is dat aandacht verdient. Op ons mooie symposium werd Noks Nauta geridderd voor haar pionierswerk!! IHBV symposium 11 maart


Geen KernTalentenopleiding gepland

Op 12 oktober 2017 startte de achtste Nederlandse opleiding tot KernTalentenanalist. Hierna geef ik de opleiding alleen op speciaal verzoek (b.v. in company). Mail hierover gerust. Voorlopig geef ik geen opleiding met open inschrijving.

 

Reacties van Vlaamse deelnemers (opleiding van Danielle en Frans gezamenlijk):

 

"Dankjewel, hoe je me zelfs op de examendag nog dingen hebt verduidelijkt"

 

"Ik vond je bijdrage een enorme meerwaarde bevatten. Je bood structuur en duidelijkheid, daar waar ik soms even het noorden kwijt was. De nodige au-sérieux gekoppeld aan af een toe wat humor maakte jouw ‘kennisoverdracht’ uitermate boeiend. Je fijngevoeligheid en zin voor nuance is me ook zeker bijgebleven."

"Frans brengt de theorie op een gestructureerde manier aan. Hij is heel aandachtig om na te gaan of iedereen de juiste nuances door heeft en herfraseert geduldig tot wanneer iedereen elk detail begrijpt. Frans heeft een uitgebreide praktijkervaring waardoor hij ook praktische voorbeelden en oefeningen kan aanbrengen om zo de theorie onmiddellijk in de praktijk te brengen. Aan de oefening met Ruurd en collega als sales manager in België heb ik heel veel gehad. Dit is het soort oefeningen dat ons echt vooruit hielp en dus mogen er zeker meer van deze zijn."

 

Je bent voor mij iemand die structuur brengt in een cursus en daar hou ik van. Bij jou weet je waaraan je je kan verwachten, alles is helder en duidelijk. Je geeft soms ook een andere kijk op de theorie of op een voorbeeld, waardoor dingen soms klaarder worden. Ook je oefening met Ruurd en Raymond vond ik heel geslaagd en fijn om te doen (omdat het heel concreet werd op die manier). Je feedback op het proefexamenverslag was voor mij ook heel duidelijk en constructief. "

 Nieuwe artikelen over KernTalenten in ARBO en Loopbaanvisie

In Vakblad Arbo, nr 9 2015 van vakmedianet stond het artikel 'De juiste mens op de juiste plek'. Dit geeft een goed beeld van de KernTalentenmethode.

In Loopbaanvisie van aug 2015 stond het artikel 'De goesting komt uit België'. Dit artikel vertelt over de achtergronden van de methode.Website Hoogbegaafd-en-werk.nl
Rianne van de Ven en Frans Corten hebben het beheer van deze website overgenomen van Willem Kuipers. De plechtige overdracht vond plaats tijdens het festival van Talent.


EMAG Stockholm, 8-12 aug. 2012

What to learn from the gay movement?

Frans heeft op deze internationale conferentie over hoogbegaafdheid op donderdag 9 augustus een interactieve presentatie gehouden over het onderwerp emancipatie. Hierover zal een artikel verschijnen in het Vlaamse blad Zizo.

Dit jaar was de 100e geboortedag van de beroemde wiskundige Alan Turing (1912-1954). Hij was zowel hoogbegaafd als homoseksueel. In zijn tijd werd in Engeland het eerste gewaardeerd, het tweede sterk veroordeeld. Hij kon kiezen uit de gevangenis of dwangmedicatie. Hij koos voor het laatste en werd er suïcidaal van. De tijden zijn nu veranderd. Openlijk homo zijn is in veel West Europese landen gemakkelijker geworden. Maar hoe zit het met hoogbegaafd zijn? Is daar ook iets verbeterd? Of juist niet? En hoe komt dat?

"What can we learn from the gay movement, when it comes to make intelligent people more visible? The gay scene has come far, and large companies today interact with the group spending the “pink money” in very specific ways. Pride is sponsored. Why is it harder to get sponsors for events like EMAG?"Assessment-instrument dat HB aankan: Kerntalentenanalyse

Veel cliënten en opdrachtgevers hebben behoefte aan een kernachtige analyse, die uitmondt in een helder rapportje dat richtinggevend is voor de toekomst. In de eerste 15 jaar vond ik geen enkel systeem dat aan mijn kwaliteitseisen voldoet en dat zinvolle resultaten geeft voor mijn doelgroep. Tot een Vlaamse cliënt mij in 2011 een rapportje liet zien van Danielle Krekels van Core Talents in Tienen (B), Een assessment gebaseerd op de activiteiten in de kindertijd (4-12 jaar). Dit rapport begreep ik, ik herkende mijn cliënt erin en kwam zelfs nog meer over hem te weten, een unicum! En mijn cliënt was er blij mee. Het gaf hem inzicht in: wat hoort bij mijn aard, potentieel en 'goesting'. Dat is een goed begin!

Lees mijn artikel over de KernTalentenanalyse bij hoogbegaafden

Ga naar de speciale pagina over de KernTalentenanalyse

Enkele reacties van cliënten:

"Tovernarij"

"Griezelig juist"

"Alsof je DNA van jezelf aan het lezen bent"

"Ik wou dat ik dit 20 jaar eerder geweten had"

"Alsof ik de achterkant van de maan te zien kreeg"Europees Mensa-congres
Van 30 juli tot 3 augustus 2008 is in Keulen het eerste Europese Mensa-congres gehouden (www.emag.mensa.de). Frans Corten sprak hier over "How to build a gifted career". Een toehoorder: What impressed me especially on your lecture was your warm-hearted and humorous way to speak, and there are some sentences I still remember word by word: for example “When it was not safe to express yourself in your family or at school and you were bullied ...or “You need to express yourself to find soul mates”... The EMAG and your workshop encouraged me to not longer be the little white sheep and hide my HIQ. Lees hier een verslag uit de Kölner Stadt-Anzeiger.Links

 

Instituut HB Volwassenen

www.coretalents.be

www.hoogbegaafd-en-werk.nl

www.uitzonderlijktalent.nl