menu  
  zoeken  
  contact    


Coaching tijdens een wandeling

waarom wandelen?

Aangezien Werk en Waarde een locatie in de Achterhoek heeft (in het buitengebied van Neede, per OV bereikbaar), zijn er veel mogelijkheden om gecoacht te worden tijdens een wandeling in de prachtige omgeving. Hierbij gaat het niet om het maken van kilometers, hoewel het een enkele keer voorkomt dat we wel 14 kilometer afleggen. Maar meestal blijft het bij een kilometer of 6 - 8. In de actieve, ontspannen sfeer van het wandelen leer je elkaar veel beter en sneller kennen dan in een gewoon gesprek. Je kan ook langer met elkaar doorwerken dan aan tafel. En het is geen enkel probleem als er een stilte valt. De ervaring leert dat het de eerste keren anderhalf uur kan duren voordat de cliënt helemaal op zijn gemak is en alle zorgen en belemmerende gedachten achter zich heeft gelaten. En dat is vaak het moment waarop iemand weer begint te weten wat hij of zij nu eigenlijk zou willen.

Tijdens een wandeling moeten er verschillende keuzes gemaakt worden, of moeilijkheden overwonnen worden. Het landschap, de natuur en het weer kunnen indringende beelden aanbieden. Beelden, die de beleving en de verbeelding prikkelen. En het mogelijk maken om naar een dieper niveau te komen.

Er kunnen zich onverwachte ontmoetingen met mensen of dieren aandienen. Al deze gebeurtenissen vormen een bron van inzicht en bieden zinvolle aanknopingspunten om naar de vraag van de cliënt te kijken. Als het weer het enigszins toelaat, nemen we een uitgebreide theepauze (of in de winter warme chocolademelk). Het komt regelmatig voor dat cliënten tijdens deze pauze, als er even niet gewerkt hoeft te worden, de beste inzichten opdoen. Bijvoorbeeld tijdens een ontmoeting met een Schotse Hooglander, een fraaie slijmzwam, of een oprolpissebed. Als bioloog-van-oorsprong zal Frans af en toe aandacht geven aan het ervaren van bijzondere natuurverschijnselen, als die zich voordoen. Jouw coachingsvraag staat echter voorop.


Links
Wandelgebieden